20. marraskuuta 2014

Monipuolisuudesta ja lajien välisestä yhteistyöstä

Liikunnallisesti lahjakkailla lapsilla on usein monia urheiluharrastuksia. Nuorempana useita lajeja harrastetaan sulassa sovussa, mutta jossain vaiheessa lajit alkavat kilpailla tosissaan nuoren urheilijan ajankäytöstä. Yhä nuoremmilla tulee eteen valintatilanne: jääkiekko tai jalkapallo, lentopallo tai yleisurheilu. Lajiliitot pitävät kiinni omistaan ja haluavat luonnollisesti lahjakkaimmat omaan leiriinsä.

Pallopeleihin erikoistutaan yleensä aika nuorella iällä, kun taas yleisurheilun pariin voi hypätä myöhemminkin, jos perusliikuntataidot on hankittu muualla. Jos lajivalinta tehdään varhaisessa vaiheessa, monipuolisuus saattaa kärsiä. On paljolti kiinni seurojen halusta tehdä yhteistyötä, voiko nuori urheilija harrastaa useampia lajeja kilpatasolla saman aikaisesti. Suurta roolia näyttelevät myös valmentajat ja heidän halunsa nähdä kokonaisuus ja tukea urheilijaa tällä tiellä. Jos nuori urheilija haluaa harrastaa esimerkiksi sekä yleisurheilua että lentopalloa, seurojen tulisi mielestäni rakentaa yhteistyömalleja, jotta tämä olisi mahdollista.

Itse olen aikoinaan siirtynyt yleisurheilutaustan voimin pelaamaan lentopalloa aina supersarjatasolle saakka ja salibandyakin ykkössarjaan. Lentopalloa olin pelannut jonkin verran juniorina, mutta salibandy oli käytännössä uusi laji kilpailumielessä, kun aloitin 1.divarissa Tuomarilan urheilijoissa 2000-luvun alussa (eli melkein kolmikymppisenä…). Olen 100 % sitä mieltä, että tämä oli mahdollista nimenomaan monipuolisen yleisurheilutaustan ansiosta. Monipuoliset liikuntataidot on kerrytetty jo nuorena ja niistä nautitaan edelleen. En varmasti ole taitavin mailan kanssa säbäkaukalossa, mutta osaan yhä juosta. En ole kovakätisin iskijä, mutta osaan edelleen ponnistaa. Kiitos yleisurheilun.

Omalta osaltani yritän viedä lajien välistä yhteistyötä eteenpäin mm. jalkauttamalla yleisurheilun puolelta hyväksi todettuja fysiikkatreenejä palloilulajien harrastajille. Suoritan tällä hetkellä kahta eri Suomen Urheiluliiton valmentajakoulusta tällä ajatuksella. Yleisurheilu on mielestäni ”kaikkien urheilulajien äiti” ja yleisurheilun parista lapset ja nuoret saavat parhaat eväät sekä hyppäämiseen että heittämiseen monipuolisen harjoittelun kautta. Keihäänheittäjien osaharjoitteita pystyy hyödyntämään loistavasti esimerkiksi lentopallossa tai vaikka tenniksessä. Korkeushyppääjille räätälöidystä kuntopiiristä löytyy ideoita kaikkeen ponnistamiseen. Lisää esimerkkejä löytyy rajattomasti. Toistaiseksi ideoistani ovat päässeet ”nauttimaan” lähinnä biitsarit ja lentopalloilijat. Jatkoa varmasti seuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...